Login

Lost your password?
Don't have an account? Sign Up

Vinil kot talna obloga je vedno bolj pogosta odločitev pri Slovencih. Kot ponudnik raznolikih talnih oblog, vključno z vinilom smo se odločili, da vam predstavimo nekaj prednosti in slabosti vinila, saj poplava materialov na trgu nas včasih samo še dodatno zmede. Ko imamo na voljo več informacij, predvsem od strokovnjakov pa je naša odločitev vedno lažja. Ste v dilemi med nakupom vinila ali katere druge talne obloge? Preberite naš prispevek in si olajšajte odločitev.

Material

Iz česa je narejen vinil? Vinil ni naraven material. Je ena izmed vrst plastike, narejene iz etilena in klorida. V procesu izdelave se obe substanci zmešata in tvorita polivinil klorid (PVC), ki je ena izmed plasti vinila. Ostala dva sloja sta steklena vlakna in zaščitni – uretanski zgornji sloj. Dejstvo, da vinil ni naraven material, mu štejejo v minus. Posledica njegove umetne sestave pa je njegova trajnost in visoka odpornost. Vinil je odporen na vodo, madeže in ga zaradi tega lahko uporabljamo v vseh prostorih.

Prednosti

Vinilne talne obloge so izjemno trpežne in se odlično obnesejo v prostorih s večjo prehodnostjo. Občutek hoje je zelo prijeten, obenem pa je vinil odličen zvočni izolator in zmanjšuje hrup. Cenovno je vinil ugodnejši od drugih talnih oblog in je izjemno enostaven za namestitev in vzdrževanje. Bogata izbira barv in vzorcev nudi široko paleto izbire in možnih kombinacij.

Slabosti

Kljub odlični vzdržljivosti vinil ni primeren za prekomerne obremenitve (mišljeni so težki predmeti ali inventar, ki ga najemo v skladiščih, tovarnah ipd.), zato ni primeren za tovrstne prostore. Če je vinil preveč izpostavljen soncu lahko lahko barve zbledijo, prekomerne temperature pa deformirajo površino, kar pomeni, da vinil ni primerna zunanja talna obloga. Znotraj vinil ni neposredno izpostavljen sončni svetlobi, zato so skrbi odveč.

Polaganje

Skrivnost uspešnega polaganja vinila se skriva pod samo talno oblogo. Vinil zahteva izjemno ravno površino, saj bi se vse pomanjkljivosti bile vidne na površju. Običajno je najboljša podlaga dobro brušena vezana plošča.

Proizvajalci ne priporočajo polaganje vinila na že obstoječ vinil, saj bi se sčasoma pokazala tekstura skozi zgornji sloj. Vinil lahko polagamo na beton, vendar moremo biti pazljivi na neravne predele. Če uporabite vezane plošče je tudi občutek pri hoji bolj prijeten.

Torej če povzamemo, vinil ni toliko modna muha, saj živimo v dobi, ko so moderne predvsem naravne stvari. Vinil je toliko priljubljen zaradi svojih obstojnih lastnosti, privlačne cene in vsestranskosti.

Na tej povezavi lahko ogledate vinil iz naše ponudbe: TUKAJ

Leave a Comment

Vaš e-naslov ne bo objavljen. * označuje zahtevana polja

*
*