Login

Lost your password?
Don't have an account? Sign Up

Nega in čiščenje parketa imata ključno vlogo pri njegovi trajnosti. Ali ste vedeli, da ob pravilni negi nam parket lahko služi tudi 80 let? Povprečna življenjska doba v Sloveniji je v času nastajanja te objave 81 let. Če upoštevamo dejstvo, da svoj dom le redki začnejo urejati/ustvarjati pred svojim 18-im letom starosti, to pomeni da bi naš parket nas moral preživeti. Tudi parketi so sčasoma vedno bolj kvalitetni zaradi vedno novejših tehnologij obdelave, zato zgoraj našteto so dejstva, ampak le pod pogojem pravilne nege in čiščenja parketnih površin.

Sčasoma je parket potrebno obnoviti s ponovnim lakiranjem ali oljenjem, zato se vračamo k strankam, ki smo jim prvotno parket položili. Sicer že ob polaganju veliko svetujemo glede nege in vzdrževanja, ampak se kljub temu dogaja, da je parket poškodovan zaradi osnovnih napak. Zaradi tega smo se odločili, da pripravimo prispevek z napotki za vzdrževanje in čiščenje parketa.

REDNO ČIŠČENJE PARKETA

Redno izvajanje spodaj opisanih postopkov vam priporočamo vsaj 1x na dva tedna. Pod redno nego parketa uvrščamo sesanje, suho brisanje in mokro brisanje. Z rednim čiščenjem se lahko izognete mnogim poškodbam in nabiranju umazanije v režah lesa.

Sesanje parketa

Eden izmed osnovnih načinov čiščenja parketa je zagotovo sesanje. Lakirani parketi so še posebej občutljivi, zato moramo paziti, da pri sesanju uporabljamo pravilne nastavke. V naših časih to ne bi smel bit problem, saj proizvajalci sesalnikov se tega zavedajo in so večinoma vsi sesalniki opremljeni s primerno krtačo za sesanje parketov. Pozorni moramo biti prav tako na to, da ima sesalnik gumijasto zaščito na kolesih, ki prepričuje drgnjenje koles ob površino parketa. Če imate robotski sesalnik je ta povsem primeren za čiščenje vseh parketnih oblog.

Sesanje je pomembno, saj na ta način poberemo delčke prahu in smeti, ki lahko naš parket sicer tudi poškodujejo. Alternativa sesanju je še vedno metla, ki naj bo v primeru pometanja parketa bolj mehka.

Kaj je maslenka?

Maslenka ali maslena krpa je tanka, zračna, antistatična krpa, ki je impregnirana z oljem in je idealen pripomoček za suho čiščenje vseh gladkih površin, predvsem parketov. Ker je impregnirana, je izjemno učinkovita v boju proti prahu, saj nase veže prah in ostale nečistoče (tudi bakterije). Z uporabo maslenk, se zmanjša količina prahu, ki kroži v prostoru. Maslenka s parketa pobere še tiste drobne delčke prahu in bakterij, ki jih sesalnik izpusti.

Prednosti maslenke pred ostalimi suhimi krpami:

  • krpa ima posebno strukturo, ki omogoča zajemanje prahu in umazanije, ki se ulovita v luknjice in se vežejo vanje. Ta značilnost preprečuje širjenje prahu, umazanije in bakterij v vaših prostorih.
  • po aktiviranju krpe, se sprosti olje, kar poleg posebne strukture krpe, omogoča pobiranje in vezanje vsega prahu iz površine.
  • maslena krpa je uporabniku prijazna in ne pušča sledi na površinah in rokah.

Uporabo maslenk torej priporočamo tudi ob uporabi sesalnika.

Mokro čiščenje parketa

Prvo je pomembno, da definiramo mokro čiščenje. Pri mokrem čiščenju oziroma brisanju parketa z vodo je pomembno, da uporabljamo tako malo vode kot je to le možno. Začnemo v kotu in tla brišemo v obliki števila osem, da odstranimo preostalo umazanijo in prah. Po tem ko smo obrisali tla z vlažno krpo, tla pobrišemo ponovno, da odstranimo odvečno vodo. V optimalnem primeru tla brišemo vse do suhega.

PROFESIONALNA ČISTILA ZA PARKET IN NJIHOVA PRAVILNA RABA

Po več-desetletni praksi dela z lesenimi in drugimi talnimi površinami vam profesionalna čistila zagotovo priporočamo. Ob pravilni rabi je lahko njihova vrednost neprecenljiva, vaša denarnica pa verjeli ali ne prej bolj polna kot prazna zaradi tega. Pri nas vam priporočamo uporabo Rubio in Tilo čistilnih sredstev, s katerimi delamo že leta in so prepoznavna po celem svetu. Te izdelke uporabljamo prav tako za lakiranje in oljenje in kvaliteta je zagotovo ena izmed njihovih top prednosti.

Torej, če ste pozorno brali del, kjer smo opisali redno čiščenje, že veste, da ga je potrebno izvajati vsaj 1x na dva tedna ali pa 1x na teden, če vam čas to dopušča. Čistila lahko vključimo pri vsakem mokrem čiščenju, če želimo, lahko pa jih uporabimo pri vsakem drugem oziroma po potrebi. Tudi proizvajalci sami odsvetujejo uporabo profesionalnih čistil bolj pogosto kot je 1x na teden, ker se lahko čistilo nabere na površino in veže nase prah. Če upoštevamo to dejstvo, potem vemo, da uporaba čistila ni tako izdatna. Drug dejavnik profesionalnih čistil je ta, da se najpogosteje redčijo z vodo, zato imate enega pakiranja dovolj za daljše obdobje.

Tretja prednost profesionalnih čistil za parket je ta, da se proizvajalci z razvijanjem teh izdelkov ukvarjajo veliko bolj poglobljeno in dajo velik poudarek na površino, kateri je čistilo namenjeno. Primer? Čistila za oljen parket vsebujejo majhni delež originalnega olja za parket, ki vašemu parketu po čiščenju da svež videz, namesto da bi ga posušil. Takšno čistilo je Tilo čistilno sredstvo za natur oljene površine Vital, ki ga uporabljamo za redno nego, v primeru da ne doseže več želenega učinka pa se uporabi intenzivna različica. Čistila za lakirane površine prav tako imajo posebno formulo, ki zagotavlja dolgotrajen sijajni videz vašega parketa. Enako jih lahko dobite v klasični in intenzivni različici.

Ob uporabi zgornjih čistil vam prav tako priporočamo izjemno priročno čistilo Rubio z razpršilom. Je pripravljena različica univerzalnega čistila Rubio Monocoat. Zelo priročno za odstranjevanje madežev in čiščenja manjših površin. V primeru, da ste nekaj polili po parketu – samo pošpricate z razpršilom in odstranite tekočino preden nastane madež.

DODATNI NASVETI

Zaščitite parket, kjer je ta veliko prehoden. Če imate parket položen na hodniku, vam priporočamo, da ga zaščitite vsaj na mestu, kjer je najbolj izpostavljen umazaniji.

Poskrbite, da imajo vaši ljubljenčki urejene nohte. Na ta način se boste izognili morebitnim praskam na parketu.

Če imate kakršna vprašanja glede nege in čiščenja parketa ali pa niste prepričani katero čistilo je prava izbira za vaš parket, smo za vas na voljo.

Kontaktirajte nas! Veseli bomo vašega sporočila ali pa klica.

  • Ekipa Parketing

Leave a Comment

Vaš e-naslov ne bo objavljen. * označuje zahtevana polja

*
*