fbpx

Izgotovljeni, gotovolakirani in oljeni parketi

Ob izbiri talne obloge izgotovljenega, gotovolakiranega oz. oljenega parketa bi naj poleg pomembnega zunanjega videza upoštevali tudi odpornost lakirane ali oljene površine zaradi čiščenja in vzdrževanja. LAK ali OLJE imata namen zaščite lesene površine po finem zaključnem brušenju kakor tudi pred različnimi mehanskimi poškodbami, umazanijo, vlago ter vsakodnevni negi. Kako se pravilno odločiti katera različica bi bila najprimernejša za vas če se upoštevajo vaš okus, končni izgled, želja po naravnem videzu in nikakor od izbire kakovosti.

Lakirana površina

Je končni izgled (gotovolakiranega) parketa in nudi nam v večini pol-mat izgled. V ponudbi pod blagovno znamko MAZZONETTO pa je mogoče dobiti mat, polmat, sijaj in visok sijaj vse do 90 glosov kot najvišjo možno svetlečo površino. Lakirana površina je v bistvu zaščita katera preprečuje vdor vlage in umazanije. Za nego površine uporabljamo sredstva za lakiran parket (predpisana od proizvajalca) in s tem dosežemo da se ustvari sloj kateri ščiti lak. Zaradi različnih obremenitev vsakega stanovanja je povprečno potreba po ponovnem brušenju in lakiranju od osem do deset let vse pa je odvisno od uporabnika. Nega je preprosta saj zahteva mehko krpo – MASLENA KRPA , sesalec in rahlo vlažno krpo.

Oljen parket

Je končni izgled oljenega parketa in s tem se doseže popolnoma mat pogled- brez sijaja. Olje zaščiti les v globino suhega lesa in tako se prepreči vpijanje vode ali kake druge tekočine. Izgled te površine je les zaščiten na najnaravnejši možen način lesne pore so izredno lepo vidne naravnega izgleda, les lahko diha dobro se uravnava vlaga. Da pa bi se parket dobro zaščitil (bi se naj odvisno od obremenitve) zaščitil vsaj enkrat letno z negovalnimi sredstvi (predpisana od proizvajalca) . Oljeno površino čistimo z masleno krpo, sesanjem in vlažno krpo pri kateri pa pazimo, da na površini nebi ostale kapljice saj bodo ostali madeži na teh mestih.

Vsak od uporabljenih zaključnih slojev ima svoje prednosti in slabosti, končna odločitev pa je odvisna od vaše lastne preference. Če povzamemo sta nega in vzdrževanje manj zahtev na pri lakiranem parketu, več naravnega učinka pa les ohrani pri oljenju. Prav tako pri manjši poškodbi je sanacija oljenega parketa lažja, saj jo lahko opravimo lokalno na mestu poškodbe, pri lakiranem parketu pa je potrebno odstaniti lak, popraviti poškodbo in na novo opraviti oljenje.

Vas zanima kakšen je postopek oljenja parketa? Za vas smo predstavili kratko video predstavitev:

Potrebujete več informacij? Kontaktirajte nas!