fbpx

Čistilno negovalni program

Olje za parket

Olje za parket je končni zaščitni sloj naše parketne obloge. Rubio Monocoat je olje z edinstveno sestavo iz trdega voska , ki ga izdelujejo v Belgiji. Les zaščiti in obarva v enem sloju. Olje Rubio je enostavno za nanašanje in vzdrževanje in nudi odlično odpornost na tekočino in obrabo. Brez emisij!

Ob pravilnem vzdrževanju je to skrb vaših otrok ali pa vnukov. Prvo vzdrževanje pa bi po naši oceni bilo potrebno ćez 2-5 let odvisno od nege in uporabe parketa.

Olje za parket Rubio Monocoat je na voljo v več kot 40 -ih različnih barvah. RMC Pre-Color Easy pa je poseben dodatek, ki ga lahko kombiniramo z oljem in dobimo katerikoli barvni odtenek želimo. RMC Pre-Color Easy ima 14 osnovnih barv, ki jih lahko medsebojno mešamo, nanašamo ga pred nanosom olja.

Lak za parket

Tako lak za parket kot olje nudita zaščito pred vpojnostjo, obrabo, poškodbami in s tem zagotavljata obstojnost naše lesene talne obloge. Vsaka od izbranih opcij pa ima svoje prednosti in slabosti, kljub temu sta tako lak kot olje odlični in dodelani rešitvi, zato je končna odločitev še vedno vaša.

OLJE


Površine obdelane z olji za parket obdržijo naraven videz lesa in ga ohranijo v mat videzu. Olje prodira globoko v lese pore suhega lesa in ga zapolni, kar onemogoči vpijanje drugih tekočin. Olje se nanaša v tankem nanosu, zato so pore še vedno dobro vidne prav tako kot struktura lesa. Ker so lesne pore odpre – parket diha in uravnava vlažnost v prostorih. Za čiščenje priporočamo posebna čistila za parkete, saj le ta vsebujejo negovalna olja, kar omogoča boljšo trajnost vaše obloge. Od mehanskih sredstev priporočamo mehko krpo, sesalec ali rahlo navlaženo krpo, prav tako so odlične maslenke.

LAK


Lakiranje daje parketu sijoč ali satinasto sijoč videz, kar je najpogosteje tudi ključni razlog zakaj se nekdo odloči za lakiranje. Prav tako kot olja, tudi laki za parkete nudijo odlično zaščito pred vdorom umazanije in vlage. Sloj laka na parketu je debelejši od sloja olja, kljub temu lak ne prodira v pore lesa, ampak ga samo prekrije. Po določenem času cca. 15-ih letih je parket potrebno lakirati na novo, saj se sloj laka obrablja in tanjša. Zaradi obrabe je tla potrebno prav tako polirati. Na trgu parketa je vedno več gotovega – kar pomeni, da ga že v tovarni predpripravijo za polaganje (olijo ali lakirajo) na tak način se pri polaganju izognemo neprijetnim vonjem in prašenju.

Če povzamemo sta nega in vzdrževanje manj zahtev na pri lakiranem parketu, več naravnega učinka pa les ohrani pri oljenju. Prav tako pri manjši poškodbi je sanacija oljenega parketa lažja, saj jo lahko opravimo lokalno na mestu poškodbe, pri lakiranem parketu pa je potrebno odstaniti lak, popraviti poškodbo in na novo opraviti oljenje.

Visoko odporni laki na vodni ali poliuretanski osnovi so primerni za stanovanjske in poslovne prostore, zato so skrbi o primernosti lakov za poslovne prostore odveč.

Pri lakiranju imamo prav tako možnost izbire določenih barv, je pa ta manjša kot pri oljenju.

čistila za parket

Praktično vsak proizvajalec parketa ima razvito svojo linijo čistil, ki jih promovira kot najboljša za svoj parket. Vsa profesionalna čistila od proizvajalcev parketa so ustrezna, primerna in učinkovita. Predvsem priporočamo Tilo in Rubio. Za povpraševanje, nas lahko kontaktirate.

Kot smo že omenili, vsak proizvajalec parketa nudi svojo čistilno linijo, tako če želite izbrati najboljše za kupljen parket vam priporočamo, da kupite sredstva za čiščenje in vzdrževanje od istega proizvajalca. Sicer pa čiščenje parketa ni toliko zahtevno. Zaredno čiščenje parketa je dovolj, da ga brišemo s suho ali navlaženo krpo, maslensko, posebnimi robčki. Sesanje je prav tako vredu.

Pri profesionalnih čistilih je drago – relativen pojem. Veliko teh čistil se redči z določeno količino vode, zato je njihova trajnost veliko daljša od manj koncentriranih čistil. Poleg tega originalna čistila vsebujejo snovi, ki so namenjene kvalitetnemu negovanju vašega parketa, tako določena čistila vsebujejo manjšo raven olja, ki parket poživi. Navadna ali univerzalna čistila tovrstnih snovi ne vsebujejo.